Final zelfreflectie semester 2

Final zelfreflectie semester 2

Final Zelfreflectie

Voor mijn tweede semester moest ik een eindopdracht maken. Dit hield in dat ik zelfstandig een apparaat bouw waarbij ik de onderdelen die ik dat semester hadden geleerd toepas.

Als concept koos ik ervoor om een soort synthesizer maken, die muziek speelt op basis van 3 sensoren. En daar dan ook een interface voor te maken in de vorm van een website, waar je enkele gegevens kon terugvinden en de instellingen van het apparaat aanpassen.

Dit was echter geen gemakkelijke onderneming, en mijn voorbereiding speelde daar een belangrijke rol in en daarover wil ik reflecteren.

Mijn voorbereiding

Lang voor de projectweken begonnen moesten ik al mijn concept laten goedkeuren. Dus ik was zeker al vroeg begonnen aan mijn voorbereiding. Toen zocht ik voornamelijk algemene informatie op over hoe ik mijn project zou kunnen verwezenlijken. En tot mijn plezier kon ik ook hier en daar wat bruikbare informatie vinden. Dus toen dacht ik al snel dat ik het met wat zekerheid voor elkaar zou kunnen krijgen.

De projectweken

Ik begon de eerste 2 weken van de projectweken aan een goed tempo, en kreeg op de eerste 2 toermomenten telkens te horen dat ik mooi op schema zat. Dit gaf me een goede hoop om zo verder te werken. Maar op het einde van de tweede week botste ik op een probleem.

Wanneer ik probeerde om de synthesizer software aan te spreken vanuit mijn python script, kreeg ik enkel maar error ’s. Ik had namelijk voordien enkel de software bestuurd vanuit Putty met directe commando’s. Toen ik research deed was ik namelijk onder de indruk dat ik de software op de zelfde manier zou kunnen besturen vanuit python als vanuit Putty. Maar dit bleek niet waar de zijn.

Dit gaf me wel een kleine golf van paniek, aangezien dit een essentieel aspect was van mijn project.
De keuze om een synthesizer te maken was niet direct een go-to optie van veel leerlingen. Dus kon ik ook moeilijk op hulp vragen van de lectoren.

De oplossing

Maar tijdens mijn voorbereiding had ik echter ook een paar back-up manier opgezocht om de synthesizer te besturen, namelijk een soort api in de vorm van een library voor python. Maar deze betrouwde ik minder omdat er bijna geen informatie over terug te vinden is online. De reden dat ik toch voor deze oplossing koos is omdat ik een ander project terug had gevonden, waar de maker de obscure library wel met succes kon toepassen. En na wat reverse engineering wist ik dat het mogelijk is on mijn doel te bereiken op die manier, en na wat trial en error kon ik mijn synthesizer software besturen vanuit python.

Achteraf gezien

Ik heb nu niet het gevoel dat ik niet genoeg tijd had gestoken in mijn research. Maar ik had echter wel, beter de tijd genomen om op voorhand wat code op voorhand uit te testen. Had ik namelijk niet ander project teruggevonden die dezelfde specifieke library gebruikte, wist ik niet of mijn project hetzelfde resultaat zou hebben behaald.

Dus in het vervolg, zal ik meer specifiek gericht informatie opzoeken. En deze informatie dan ook zo snel mogelijk uittesten, voor het te laat is om terug te keren.

robbe.brandse@student.howest.be

Geef een reactie